آملگام بهتر است یا کامپوزیت؟
در این مقاله قصد بر بررسی تفاوت ترمیم کامپوزیت و آمالگام داریم با ما همراه باشید. طبق چندین تحقیق معتبر که در سالهای گذشته در مجلاتی همچون ژورنال پزشکی بریتیش عنوان شده اند، جیوه آزاد شده توسط آمالگام ، بسیار ناچیز است و خطری برای بیمار ندارد . ضمن این که طبق مستندات معتبر، سمیت کامپوزیت نسبت به آمالگام خیلی هم کمتر نیست. پس اگر قرار است کامپوزیت جایگزین آمالگام در ترمیمهای دندانی باشد، از نظر سلامت بیمار،توجیح ناپذیر است. هر چند در کنوانسیون میناماتا به سمیت سیستمیک آمالگام اشاره شده است، باید به این نکته اشاره نمود که بدلیل سابقه طولانی آمالگام، تحقیقات بسیار زیادی روی این ماده صورت گرفته که این حجم از تحقیقات هنوز بر روی کامپوزیت انجام نگرفته ولی با این وجود در یکی از مقالات مجله JADA اشاره شده که کامپوزیت هم می تواند سمیت سیستمیک داشته باشد.در این مقاله قصد بر بررسی تفاوت ترمیم کامپوزیت و آمالگام
استحکام کامپوزیت بهتر است
همچنین تمامی خصوصیات آمالگام، نظیر استحکام فشاری، استحکام کششی و ریزنشت بهتر از کامپوزیت میباشد.(بخصوص در ترمیمهای وسیع خلفی بیشتر مشهود است.)هر چند میتوان از ترمیم اینله و آنله بعنوان جایگزین آمالگام نام برد که بسیار هم مناسب هستند ولی در شرایط فعلی در کشور و وضعیت اقتصادی مردم،با توجه به گرانتر بودن درمان کامپوزیتو همچنین اینله و آنله ( که بسیار گران تر می باشد) نمیتوان حذف آمالگام و تحمیل درمان گران تر را توجیه کرد.
تفاوت آملگام و کامپوزیت در ایزوله کردن
همین طور از آنجائیکه درمانهای انسان دوستانه زیادی توسط دندانپزشکان نیکوکار در مناطق محروم برگزار می شود، امکان ایزوله نمودن محیط دهان جهت کنترل بزاق و خون،( با توجه به حساسیت زیاد و عدم باندینگ کامپوزیت در شرایط مرطوب) بسیار سخت می باشد و درمان بصورت مطلوب انجام نخواهد شد. تنها ایرادی که به آمالگام وارد است، آلوده نمودن محیط زیست است که آن هم تا حد زیادی توسط، سپریتور ها کاهش می یابد .
صاحب نظران بر این اعتقادند که محیط زیست را میتوان با تمهیداتی پاکیزه نمود ولی سلامت بیمار را نباید با جایگزین کردن کامپوزیت به جای آمالگام ، به خطر انداخت.
در انتها می توان به روابط دیپلماتیک اشاره نمود که اگر بعضی از ارتباطات بین المللی کشور به شرط پذیرش کنوانسیون میناماتا بستگی پیدا میکند، پیشنهاد میشود چند سال فرصت از نهادهای بین المللی گرفته شود تا بتدریج این جایگزینی صورت پذیرد و امیدوار باشیم تا طی سالهای آینده، ماده ای بهتر از کامپوزیت جهت ترمیم و جایگزینی آمالگام تولید گردد.
چرا پرکردن دندان مهم است؟
پوسیدگی دندان به دلایل متعددی رخ میدهد. برخی افراد به دلیل وراثت و داشتن جنس دندان ضعیفتر، بهطور ذاتی به پوسیدگی حساس هستند، حتی اگر به خوبی به دندانهای خود مراقبت کنند. اما برخی دیگر به دلیل عدم مراقبت از دندانهای خود، با مشکل پوسیدگی روبرو میشوند. ابتدا پوسیدگی دندان به سطح مینای دندان محدود است، اما اگر بهطور مناسب کنترل و درمان نشود، ممکن است به عمق ریشه دندان نفوذ کند.
هنگامی که آسیب ناشی از پوسیدگی دندانی بسیار شدید باشد، حفرههای دندانی ایجاد میشود. این حفرهها مکان تجمع باکتریها و ذرات مواد غذایی هستند و به تدریج منجر به آسیب عصب و ریشه دندان میشوند. پرکردن حفرههای دندانی، روشی اساسی و بسیار مهم برای درمان آنها است. اگر حفرات دندانی پر نشوند، ساختار کلی دندان تخریب میشود و در نهایت نیاز به خلع دندان را به همراه خواهد داشت.
تجهیزات دندان پزشکی دنت آتروپات
پرکردن دندان چه کاربردهایی دارد؟
پرکردن حفرات دندانی، یکی از مهمترین راههای درمانی است که کاربردهای متعددی دارد. در ادامه، به توضیحات بیشتری درباره این موضوع میپردازیم:
از بین بردن تمام علائم پوسیدگی دندان
قبل از انجام پرکردن دندان، دندانپزشک پوسیدگیهای موجود در آن را از بین میبرد. با از بین بردن پوسیدگیها، علائمی همچون درد و بوی بد دهان نیز از بین خواهند رفت.
حفظ دندانهای سالم
باکتریهای موجود در حفره دندان میتوانند به دندانهای سالم دیگر آسیب برسانند. با انجام پرکردن حفره دندان، باکتریها از بین میروند و سلامت دیگر دندانها حفظ میشود.
زیبایی ظاهری دندان
عدم درمان پوسیدگی و حفره دندانی منجر به نیاز به خلع دندان و ترک شکاف در دندان میشود. این به زیبایی ظاهری دندان و در نهایت به اعتماد به نفس فرد تأثیر منفی میگذارد. با انجام بهموقع پرکردن دندانها با مواد مانند آمالگام یا کامپوزیت، از نیاز به خلع دندانها جلوگیری میشود و ظاهر طبیعی دندان حفظ میشود.
حفظ عملکرد دندان
پوسیدگی و حفره در دندان باعث درد و تحریک عصب در هنگام خوردن و نوشیدن میشود. انجام پرکردن دندان باعث سکوت درد و بازگشت عملکرد طبیعی دندان میشود، به طوری که میتوانید بدون مشکل از آن استفاده کنید.
نتایج بلندمدت درمان
با توجه به تفاوتهای موجود بین ترمیم کامپوزیت و آمالگام، انجام پرکردن دندان میتواند نتایج بلندمدتی داشته باشد. با انجام پرکردن موثر دندان، به مدت سالها میتوانید بدون نیاز به ترمیمهای مکرر از دندان استفاده کنید و سلامت دندانها حفظ خواهد شد.
در نتیجه، پرکردن حفرات دندانی علاوه بر درمان کوتاهمدت، اثرات مثبتی در حفظ سلامت و زیبایی دندانها به همراه دارد.
آمالگام چیست؟
یک نوع پرکننده فلزی است که از گذشته تاکنون به عنوان یک ماده پرکننده در پرکردن دندان استفاده میشود. آمالگام از ترکیبی از فلزهای جیوه، مس، قلع و نقره تشکیل شده است و دارای مقاومت خوبی در برابر فشارهای ایجاد شده توسط فک است.
از آمالگام به عنوان یک ماده پرکننده در دندانپزشکی به دلایل زیر استفاده میشود:
مقاومت در برابر فشار
آمالگام به دلیل ترکیبی از فلزهای مختلف، قادر به تحمل فشارهایی است که توسط فک به آن وارد میشود. این ویژگی از آمالگام باعث میشود که پرکردن با این ماده، دندان را در برابر فشار و ضربههای قوی محافظت کند.
ماندگاری بالا
آمالگام به دلیل مقاومت فوقالعادهای که در برابر فشار و تحریکات مکانیکی از خود نشان میدهد، قابلیت ماندگاری بالایی دارد. این به معنای این است که پرکردن با آمالگام، میتواند به مدت طولانی به حفظ سلامت دندان کمک کند.
ماندگاری رنگ
آمالگام با مقاومت بالا در برابر رنگزدگی و اثرات زمانی ماندگاری رنگ خوبی دارد. این به معنای این است که پرکردن با آمالگام میتواند به طولانیمدت زیبایی طبیعی دندان را حفظ کند.
سازگاری با بافت دندان
یکی از ویژگیهای مهم آمالگام، سازگاری بالا با بافت دندان است. این به این معنی است که آمالگام به خوبی با دندان ادغام میشود و همتراز با سطح دندان قرار میگیرد. این ویژگی به دندانپزشکان امکان میدهد تا با استفاده از آمالگام، پرکردن دندان را بهطور دقیق و زیبا انجام دهند.
مزایا و معایب پرکردن دندان با آمالگام
مزایای آمالگام عبارتند از:
- قدمت طولانی و اعتبار درمانی بالا
- ماندگاری زیاد، بین 10 تا 15 سال
- استحکام و مقاومت بالا
- مقرون به صرفه و اقتصادی
معایب آمالگام نیز عبارتند از:
- رنگ تیره و قابل مشاهده بودن آن
- پرکردگی آمالگام میتواند باعث ضعیف شدن دندانها و افزایش احتمال شکستگی آنها شود.
- ترکیبات تشکیل دهنده آمالگام ممکن است در برخی افراد باعث بروز حساسیت و آلرژی شوند.
- برخی از اوقات بعد از پرکردن دندان با آمالگام، حساسیت دندان بیشتر میشود.
- پرکردگی آمالگام نیاز به مراقبتهای خاصی دارند.
- برخی اوقات پرکردن دندان با آمالگام میتواند فرد را در معرض بیماریهای خود ایمنی یا سرطانها قرار دهد.
کامپوزیت چیست؟
مواد کامپوزیتی، موادی خمیری و به رنگ دندان طبیعی هستند که به منظور پرکردن دندان مورد استفاده قرار میگیرند. این مواد عمدتاً از ترکیب سرامیک یا پلاستیکهای بسیار محکم تولید میشوند. به علاوه، کامپوزیتها به منظور اصلاح طرح لبخند و ترمیم نواقص دندانی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از ویژگیهای مهم و جذاب این مواد، رنگ طبیعی آنها است که باعث میشود آنها به شکل ظاهری به دندان متناسب شوند و به نظر کاملاً طبیعی بیایند.
استفاده از ترمیمهای کامپوزیتی برای پرکردن دندانها و ترمیم مشکلات دندانی بسیار رایج است. این مواد دارای مزایای فراوانی میباشند که شامل موارد زیر میشود:
ظاهر طبیعی
رنگ ترمیمهای کامپوزیتی بهطور دقیق به رنگ دندان طبیعی میپیوندد و این باعث میشود تا ترمیمها در تناسب کامل با دندانهای اطراف به نظر برسند. این ویژگی به دندانپزشکان امکان میدهد تا بهبود ظاهر لبخند و ایجاد طرح لبخند جذاب را به دست بگیرند.
حفظ ساختار دندان
علاوه بر ترمیم نواقص و پرکردن دندانها، کامپوزیت دندان قادر به حفظ ساختار دندان میباشد. این ماده قدرت مکانیکی مناسبی دارد که از مشکلات مرتبط با فشارهای فک جلوگیری میکند.
حذف نیاز به پروسههای پیچیده
با استفاده از تکنیکهای پیشرفته کامپوزیتی، نیاز به پروسههای پیچیده و سختی مانند ترمیمهای پرسلن و پروتزهای دندانی معمولاً از بین میرود. این به معنای کاهش زمان و هزینههای درمانی برای بیماران است.
مقاومت در برابر تغییرات رنگ
ترمیمهای کامپوزیتی مقاوم در برابر تغییرات رنگی هستند و با گذشت زمان، رنگ آنها تغییر نمیکند. این ویژگی اهمیت بسیاری برای حفظ زیبایی و استمراریت طرح لبخند دارد.
حفظ بافت دندان
پرکردن با مواد کامپوزیتی به خوبی با ساختار دندان ادغام میشود و به دلیل وجود چسبندگی قوی، فاصله بین ترمیم و دندان حداقل میشود. این ویژگی باعث میشود تا
مزایا و معایب ترمیم کامپوزیت
پرکردگیهای کامپوزیتی هم مانند آمالگام، مزایا و معایب خاص خود را دارند. مهمترین مزایای ترمیمهای کامپوزیتی عبارتند از:
حفظ زیبایی ظاهری دندان
- رنگ مشابه دندان و پرکردن دندان به طبیعیترین شکل ممکن
- استفاده کمتر از دریل و حفظ ساختار دندان طبیعی
- پرکردگیهای کامپوزیتی باعث افزایش حساسیت دندان نمیشوند
- مواد کامپوزیتی مستقیما به ساختار دندان متصل میشوند.
- ترمیمهای کامپوزیتی به مراقبتهای کمتری نیاز دارند.
برخی از معایب ترمیمهای کامپوزیتی نیز عبارتند از:
- دوام و استحکام کمتر در مقایسه با آمالگام
- ماندگاری کمتر، بین 5 الی 9 سال
- هزینه درمان بیشتر
- روند طولانیتر پرکردن دندان با کامپوزیت
آمالگام بهتر است یا کامپوزیت؟
حال که مزایا و معایب آمالگام و کامپوزیت را توضیح دادیم، پیش میآید سوالی که آیا آمالگام بهتر است یا کامپوزیت؟ برای پاسخ به این سوال، باید تفاوتهای ترمیم کامپوزیت و آمالگام را در نظر بگیرید.
این دو ماده از نظر رنگ، صرفه اقتصادی، دوام و ماندگاری، مواد تشکیل دهنده و موارد دیگر با یکدیگر تفاوت دارند. با این حال، بیشتر دندانپزشکان به این سوال پاسخ میدهند که اگر دندانی که نیاز به ترمیم دارد، در معرض دید قرار دارد، ترمیم کامپوزیتی انتخاب مناسبتری نسبت به آمالگام است. اما اگر دندان پوسیده جزو دندانهای عقبی است که فشار زیادی بر آن وارد میشود، استفاده از مواد آمالگام را توصیه میکنند.
- ساقی
- شهریور 13, 1402
- 214 بازدید