
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت در واقع همان موادی است که دندانپزشکان برای پر کردن دندان ها استفاده می کنند. مواد کامپوزیتی به صورت خمیری بوده و همرنگ با دندان هاست که یک لایه نازک از آن بر روی سطح دندان قرار می گیرد و فرم داده می شود. برای تثبیت این مواد، دندانپزشک پس از فرم دهی بر روی دندان، آن را به کمک نور آبی سخت می کند.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت ها مواد رزینی هستند که با توجه به تعداد و اندازه ذرات شان در دسته های مختلف قرار گرفته اند و کاربردهای مختلفی نیز دارند. به طور کلی می توان مواد کامپوزیتی را به چهار گروه تقسیم نمود:
- کامپوزیت نوع هیبرید
- کامپوزیت نانوفیلد
- کامپوزیت میکروفیلد
- IPS ونیرها
هر کدام از این کامپوزیت ها موارد استفاده مخصوص به خود را دارند. چرا که در دندان های جلو زیبایی و درخشندگی عامل مهم بوده و در دندان های عقب وجود استحکام کافی که بتواند نیروهای جویدن را به خوبی تحمل کند، مهم است.
1. کامپوزیت نوع هیبرید
کامپوزیت دندان های خلفی ذرات بزرگتر و استحکام بیشتری دارند و معمولا از نوع هیبرید هستند.
2. کامپوزیت نانوفیلد
امروزه کامپوزیت های نانوفیلد هم در بازار هستند تا استحکام و زیبایی را همزمان در ترمیم دندان ها داشته باشیم.
3. کامپوزیت میکروفیلد
برای ترمیم دندان های جلویی از کامپوزیت های میکروفیلد استفاده می گردد که ذرات ریزتر و استحکام کمتری دارند اما در عوض سطح صاف تر و براق تر و درخشان تری بعد از پالیش از خود به جای خواهد گذاشت. هر اندازه که سطح کامپوزیت صاف تر باشد رنگ گرفتن آن و نیاز به پالیش های دوره ای به مرور زمان کمتر خواهد شد.
4. IPS ونیرها یا کامپوزیت ای پی اس
یکی دیگر از انواع کامپوزیت که جدیدا مورد استفاده قرار می گیرد، IPS ونیرها (کامپوزیت های سرامیکی ) می باشند. این کامپوزیت ها به علت داشتن ذرات سرامیکی نسبت به نسل های قبل دارای ثبات رنگ و استحکام بالاتری هستند. و بیشترین تشابه ظاهری را به لمینت های سرامیکی دارند.
نکته: تمام انواع کامپوزیت ها در رنگ های مختلفی ارائه می شوند. این رنگ ها از رنج رنگ نرمال گرفته تا رنگ های بسیار سفید و یخچالی در دسترس می باشند.
موارد درمانی استفاده از کامپوزیت دندان
درمان کامپوزیت دندان، برای موارد و مشکلات دندانی بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد که برای آشنایی بیشتر موارد استفاده از کامپوزیت دندان در ادامه آورده شده است. اگر دارای یکی از مشکلات زیر باشید می توانید از درمان کامپوزیت برای اصلاح شکل ظاهری دندان هایتان بهره مند شوید.
- اصلاح شکل و فرم و رنگ دندان ها
- اصلاح فاصله میان دندانها که با استفاده از کامپوزیت، فواصل بین دندان ها بسته می شوند.
- برای اصلاح ظاهر دندان هایی با فرم غیر طبیعی مانند دندان های ریز یا میخی شکل
- افرادی که تمایل به داشتن دندان های بیش از حد سفید دارند، این کار با بلیچینگ امکان پذیر نیست و لازم است که از کامپوزیت یا لمینت دندان برای سطح دندان ها استفاده کرد.
- افرادی با نا منظمی خفیف در دندان ها، می توانند از درمان کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده کنند.
مزایا و معایب کامپوزیت
باید بدانید که هر روش درمانی دارای یک سری مزایا و معایب می باشد که آگاهی از آن ها کمک می کند تا با توجه به شرایط دندان خود، شیوه درمانی درست و مناسب را انتخاب نمایید. البته بهتر است که به توصیه دندانپزشک خود توجه کنید زیرا او با علم خود و وضعیت دندان ها و لثه های شما درست ترین درمان را پیشنهاد می دهد.
مزایای کامپوزیت دندان
کامپوزیت ها می توانند رنگ و فرم و چرخش دندان ها را اصلاح کنند یا فاصله بین دندان ها را ببندند. در این روش دندان ها تراش نخورده و کامپوزیت دندان روی سطح دندان چسبانده می شوند.
یکی دیگر از مزایای کامپوزیت دندان این است که هزینه کمتری نسبت به لمینیت های سرامیکی دارند. علاوه بر این در صورتی که کامپوزیت دچار پریدگی یا شکستگی شوند به راحتی قابل ترمیم هستند. ونیر کامپوزیتی دندان (لمینت کامپوزیتی) در یک جلسه قابل انجام بوده و معمولا نیاز به تزریق داروی بی حسی ندارد مگر اینکه پوسیدگی وجود داشته باشد یا دندان ها به علت سایش حساس شده باشند.
معایب کامپوزیت دندان
اما كامپوزيت ها بنا به عادات تغذيه ای مثل مصرف چای، قهوه، غذاهای رنگی و رب دار و تناوب مسواک زدن بيمار در دوره های زمانی مختلف نياز به پاليش دارند و میزان زرد شدن کامپوزیت بیشتر از انواع لمینت سرامیکی است.
در درمان هایی که محدود به یک یا چند دندان است، کامپوزیت، درمان انتخابی مناسب برای بیمار می باشد. در صورتی که تعداد بیشتری از دندان ها نیاز به اصلاح لبخند داشته باشند، بهتر است از درمان های کامل تری مثل لمینت سرامیکی دندان استفاده کرد.
افراد سیگاری لمینت کنند یا کامپوزیت، کدام بهتر است؟
آماری تجربی از مراجعه بیماران به دندان پزشکان نشان می دهد که حدود 70 درصد از بیمارانی که سیگاری و یا مصرف قلیان زیادی دارند. از کامپوزیت دندان هایشان در آینده ای نه چندان دور ناراضی می شوند. به عبارتی کامپوزیت برای بیماران اهل دخانیات حدود 4 تا 5 سال ماندگاری دارد در صورتی که برای سایرین در صورت رعایت بهداشت حدود 8 سال عمر خواهد داشت.
بهتر است این بیماران لمینت دندان انجام دهند. برعکس کامپوزیت که از پلیمر است و رنگ پذیر است، لمینت دندان از جنس سرامیک بوده و رنگ پذیر نیست و می تواند طی 15 سال عمر تقریبی خود، رنگ ثابت و زیبایی را به شما ارائه دهد.
راهکاری برای کم کردن تاثیر قلیان و سیگار بر روی کامپوزیت دندان
یکی از گزینه هایی که به صورت ابتکاری توسط برخی از بیماران برای تاثیر کمتر سیگار و قلیان بر کامپوزیت دندان هایشان پیشنهاد شده این است که بعد از کامپوزیت از همان دندانپزشک بخواهید که برای شما قالب گیری کرده و نایت گارد بسازد. نایت گارد حفاظی شیشه ای ژله ای برای دندان ها است که خیلی اذیت کننده نیست. بله درست متوجه شدید، می توانید قبل از مصرف سیگار یا قلیان این نایت گارد را در دهان خود بگذارید تا از برخورد مستقیم دود سیگار به دندان هایتان جلوگیری شود.
- عسگرنیا
- خرداد 24, 1401
- 119 بازدید